Ugnsrostade rotfrukter
|
Till detta recept behöver du odla:

|

|
Ugnsrostade rotfrukter
Olika rotfrukter som lagas i ugnen får rostad och lite söt smak. Rotfrukter kan köpas till bra pris året runt.
|
2 portioner |
|
Ingredienser:
1 rödbeta*
1 morot*
1 palsternacka*
1 sötpotatis*
2 potatisar*
½ msk rapsolja
1 msk balsamvinäger (valfritt)
1 tsk flytande honung
1 krm salt
½ krm svartpeppar
½ tsk timjan (valfritt)
Till servering (valfritt):
Vitlökssås:
1 dl gräddfil
½ krm salt
lite svartpeppar
½ lite vitlöksklyfta
|
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skala eller tvätta 1 rödbeta, 1 morot och 1 palsternacka. Skär bort stjälkfästena.
- Skala eller tvätta 1 sötpotatis och 2 potatisar.
- Skär alla rotfrukterna i 2-3 cm stora tärningar.
- Lägg ett bakplåtspapper på en plåt eller i en liten ugnssäker form.
-
Ringla över ½ msk rapsolja, 1 msk balsamvinäger och 1 tsk flytande honung.
- Strö över 1 krm salt, ½ krm svartpeppar och ½ tsk timjan. Blanda runt.
- Sätt plåten/fatet i mitten av ugnen.
- Rosta rotfrukterna i ugnen ca 30 minuter tills de har fått lite ljusbrun färg. De ska vara mjuka med lite tuggmotstånd.
- Gör såsen när rotfrukterna är i ugnen:
Lägg i en liten skål: 1 dl gräddfil, ½ krm salt, lite svartpeppar och pressa ner ½ liten vitlöksklyfta. Blanda runt och smaka av.
- Servera rotfrukterna med såsen.
- Det är också gott med till t ex biffar, falafel, rökt kött, stekt kyckling eller fisk till rotfrukterna.
|